Ncs Spor Buz Pisti Ekipmanları ve İşletmecili tarafından paten ile ilgili tüm ürün ve ekipman çeşitlerini bulabileceğiniz sanal paten mağazamız PATENCİ.COM açıldı. Tüm marka ve modellerin bulunduğu sanal mağazamızda ayrıca indirimli ve yeni ürünlerimizi de takip edebilirsiniz. Okumaya devam et
ARTİSTİK BUZ PATENİ
Ncs Spor Buz Pisti Ekipmanları ve İşletmeciliği tarafından Swissotel The Bosphorus, İstanbul’ da Chalet Restorant bahçesine kurulan sentetik buz pistimizden 28 Nisan tarihine kadar yararlanabilirsiniz. Okumaya devam et
Trump Towers Mall Buz Pisti sömestre tatili buz pateni kurs kayıtlarımız başlamıştır. Türkiye’nin paten okulu tarafından hazırlanan program çerçevesinde hafta içi sabah, öğlen ve akşam grubu olmak üzere 3 ayrı grupta eğitim alacak olan çocuklarımız için hazırlanan program detayları aşağıda belirtilmiştir. Okumaya devam et
Türkiye’nin Paten Okulu ve İstanbul Buz Sporları Kulübü işbirliği ile Trump Towers Mall’da açılan sentetik buz pistimiz MiniMall katında bulunmaktadır.130 m2 üzerine kurulu sentetik buz pistinde buz pateni temel eğitimi, buz hokeyi temel eğitimi, okul gruplarına yönelik çalışmalar ve özel dersler verilmektedir.
Büyülü bir kış atmosferini Chalet Restoranı’nın bahçesine taşıyan Swissotel The Bosphorus İstanbul, tüm çocukları ve paten severleri buz pistine bekliyor. Yemyeşil çam ağaçları, boğazın eşsiz manzarasını, sevimli ahşap kulübeleri, çikolata şelaleleri arasında özel çocuk aktiviteleri düzenleniyor. Okumaya devam et
01 Ekim 2010 – 30 Mayıs 2011 tarihleri arasında kulübümüzün bünyesinde Buz Pateni ve Buz Hokeyi Özel derslerine başlamış bulunmaktayız. İstanbul Buz Sporları Kulübü ve PatenOkulu.com’un birlikte organize ettiği kış okulu derslerimize buz pateni öğrenmek isteyen herkesi bekliyoruz. Okumaya devam et
Ncs Tektil ve Spor Ekipmanları artistik buz pateni sporuna yeni başlayacak öğrencilerimiz için büyük bir fırsat sunuyor. American Figure Skate model başlangıç seviye patenlerimiz iki renk olarak %50 indirimle satışa çıkmıştır. Başlangıç seviyesi için ideal olan bu modellerimiz 26-44 arası tüm numaralarda mevcuttur.
Okumaya devam et
İstanbul Buz Sporları Kulübü Tekerlekli Paten Dersleri Bostancı ve Yeşilköy sahillerinde başlıyor, paten keyfi açık havaya taşınıyor!
Okumaya devam et
İstanbul Buz Sporları Kulübü(İBSK) artistik buz pateni ve buz hokeyi yaz okulu ders kayıtlarımız başlamıştır. Artistik buz pateni, buz hokeyi ve buz pateni temel eğitim derslerimizle ilgili bilgi almak için lütfen iletişime geçiniz. Okumaya devam et
İstanbul Buz Sporları Kulübü bünyesinde yer alan Artistik Buz Pateni, Senkronize Buz Pateni, Short Track (Sürat Pateni), Curling , Erkekler Buz Hokeyi, Bayanlar Buz Hokeyi, Tekerlekli Paten, Inline Hokey, Çim Hokeyi ve Kış Sporları branşlarında yetenekli sporcular yetiştirmek. Okumaya devam et
22-23 Mayıs 2010 tarihlerinde Ankara’da oynanan final müsabakaları ile TBHF Bayanlar Ligi tamamlandı. Okumaya devam et
Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu Minikler ve Yıldızlar Türkiye Şampiyonları 21.06.2010 tarihinde tamamlanan final müsabakaları sonrasında yapılan Kupa Töreni ile belirlendi. 19-20-21 Hazian 2010 tarihlerinde düzenlenen tunuvada her iki kategoride de 8 takım mücadele etti. Okumaya devam et
Buz sporlarında yılların getirmiş olduğu tecrübemiz ile İstanbul bölgesinde faaliyet gösterecek İstanbul Buz Sporları Kulubü’nü 2010-2011 sezonundan itibaren resmi müsabakalara hazırlamak için çalışmalarımıza başlamış bulunmaktayız. Tüm buz sporu severlerine kulübümüz çatısı altında yer açmaya çalışacağız. Hepimize hayırlı olsun!
İstanbul Buz Sporları Kulübü’nün Amacı;
Ülkemizde son yılların gözde sporları arasına girmeye başlayan Artistik Buz Pateni,Buz Hokeyi,Tekerlekli Hokey(inline hokey) ve Cörling sporlarında başarılı olabilecek yetenekleri keşfetmek ve yetiştirmek ,uluslararası yarışma ve müsabakalarda ülkemizi ve kulübümüzü en iyi şekilde temsil etmelerini sağlamaktır.
İşte İstanbul Buz Sporları Kulübü ve Derneği Bünyesindeki Branşlar;
a-Artistik Buz Pateni
b-Erkekler Buz Hokeyi
c-Bayanlar Buz Hokeyi
d-Gençler Buz Hokeyi
e-Tekerlekli Paten (Inline Hokey)
f-Kış Sporları
g-Doğa Sporları
Takımımız ile çalışmalara başlamak istiyorsanız lütfen Kayıt İmkanlarına göz atarak bize ulaşın.
Gruplar için düzenlediğimiz organizasyonlara da lütfen göz atın.
Bir Artistik Buz Pateni yarismasi, iki günde yapilan iki bölümden olusur. Yarismacilar, birinci gün Kisa Program, Zorunlu Program ya da Orijinal Program adi verilen programlarini, ikinci günde de, Uzun Program ya da Serbest Program denilen programlarini sunarlar. Kisa Program’da, yarismacilar, jump, spin (dönüs) ve adim dizilerinden olusan 8 zorunlu elemani sunmak zorundadirlar.
Hakemler, yarismacinin yapamadigi elemanlardan not kirarlar. Patencinin, yapamadigi, kaçirdigi elemani tekrar denemek hakki yoktur. Uzun Program’da ise, hiçbir eleman zorunlu degildir. Yarismaci, koregrafinin istedigi gibi olusturdugu programi sunar. Patencinin yapamadigi elemani yeniden denemek hakki vardir. Ikinci ya da üçüncü denemede olsa bile, yarismaci basariyla yaptigi elemandan tam puan alir. Bir yarismanin genel degerlendirmesi, patencilerin bu iki günde elde ettikleri sonuçlara göre yapilir
Yarismalarda uygulanan kurallar karmasiktir ve bu kurallar, Buz Pateni’nin evrensel planda en üst organi olan Uluslararasi Paten Federasyonu (ISU) tarafindan belirlenmistir. ISU’ya üye olan ulusal Federasyonlardan seçilen delegeler tarafindan olusturulan çesitli teknik komiteler, belirli zamanlarda toplanarak bu spor dalinin ilerlemesini saglayacak yollari tartisirlar. Ulusal ya da uluslararasi yarismalar ile dünya çapindaki bütün sampiyonalar, ISU’nun koydugu kurallara göre yapilir.
Kurallarin önemli bir bölümü, yarisma sirasinda sporcularin yaptigi yanlis hareketlerden hata puanlarinin düsürülmesiyle ilgilidir. Bir jumptan (atlama) sonra buza elle dokunmak, düsmek, bir spin (dönme) sirasinda gereken sayida dönmemek, havaya siçrandigi zaman gereken sayida turu yapmamak yanlis ya da eksik unsurlardir. Hakemler, bu eksiklikleri hata puani olarak degerlendirmek zorundadir. Patenci, ne kadar çok hata yaparsa, o kadar çok puan kaybeder.
SU’nun koydugu kurallara göre düzenlenen yarismalarda hakem sayisi dokuza kadar yükselebilir. Bir yarismanin puanlamasini yapan hakem paneli (heyeti) 3, 5, 7 gibi tek sayidan olusur. Avrupa, Dünya Sampiyonalari ya da Kis Olimpiyatlari gibi çok önemli yarismalarda hakem paneli dokuz hakemden olusur.
Puanlama, 6 tam puan üzerinden yapilir (Puanlama sistemi 2002 Salt Lake City Olimpiyatlarindan sonra degisti). Bir patencinin yarismada 6 tam puan almasi nadir rastlanan bir durumdur. Patencinin 6 puan almasi, onun programini hiç hatasiz, mükemmel bir biçimde sunmus olmasi anlamina gelir. Hakemler yarismalarda teknik ve artistik (sunus) olmak üzere iki tür puan verirler.
Teknik puanlar, sporcunun buzda kayma teknigini, figürlerin iyi yapilip yapilmadigini ve programinin zorluk derecesini degerlendirmek içindir. Artistik puanlar da, programin sunulmasini, sporcunun kayisinin müzikle uyum içinde olup olmadigini, müzik ve kostüm seçimini ve pistin bütününün kullanilip kullanilmadigini degerlendirmeyi amaçlar.
Daha kesin ifadeyle, hakemlerin puan verirken göz önüne aldiklari ölçütler sunlardir:
Teknik puanlar:
– Performansin zorlugu
– Farklilik
– Hiz
– Programin temiz ve saglam olmasi
Artistik puanlar (sunus puanlari):
– Müzikle uyum
– Hizin degisimi
– Buz pistinin tümünün kullanimi
– Müzige zaman olarak uyum
– Stil ve durus
– Orijinallik
– Ifade
Iki yarismacinin puanlarinin esitligi halinde, Kisa Program’da teknik puanlar, Uzun Program’da da artistik puanlar belirleyici özellik tasirlar. Müzigini buzda yaptigi hareketlerle bagdastiramayan bir figür patencisinin hakemlerde ve seyircilerde güzel bir izlenim yaratmasi mümkün degildir.
Hakem panelinde puanlama yapan dokuz hakemden baska bir bashakem ve bir de bashakem yardimcisi bulunur. Bashakem puanlama yapmaz ama puanlamanin yapilmasina, dogru bir biçimde yapilip yapilmadigina nezaret eder. Ayrica patenci herhangi bir sorunla karsilasacak olursa bashakem karar almakla yükümlüdür. Programini sunmak üzere patenci pistte beklerken müzigi baslamaz ya da yanlis müzik çalinirsa veya yarisma sirasinda sakatlanir ya da pateninin bagi çözülürse, bu durumlarda nasil davranilacagina hep bashakem karar verir. Puanlama yapilirken hakemlerin birbirleriyle konusmamasi gerekir.
0.0 ile 6.0 arasinda verilen puanlarin anlami söyledir:
0.0 Sporcu piste çikmadi
1.0 Çok kötü
2.0 Kötü
3.0 Orta
4.0 Iyi
5.0 Çok iyi
6.0 Mükemmel
Hakemler, 3.2 ya da 5.7 gibi ondalik kesirli puanlar verebilirler. Puanlamanin 6 üzerinden yapilmasi geçmise dayanir. Geçmiste, patenciler her figürü üçer kez ve hem sag, hem de sol ayaklari üzerinde yaparlardi ve hakemler de, kurallara uygun biçimde yapilan her figür için bir puan verirlerdi.
Objektif kriterler bulunsa bile, bu spor dalinda puanlamanin genellikle sübjektif oldugu kanisi hakimdir. Türkiye’de oldugu gibi, diger ülkelerde yapilan yarismalarda da sonuçlar zaman zaman tartismalara, itirazlara yol açar. Eger bir hakem, kötü niyetli davranip bir sporcuyu kayirmak isterse, artistik puanlama yoluyla bunu yapabilir. Kötü niyetli bir hakemin elinde artistik puanlama silah gibidir; çünkü artistik puanlama sübjektiftir. Düsük artistik puanlar vererek bir patenciyi, daha kötü bir program sunan patencinin gerisine düsürebilir ya da tersi bir durum yaratarak, kayirmak istedigi patenciyi yüksek artistik puanlar vererek, daha iyi performans gösteren bir patencinin önüne geçirebilir. Uluslararasi yarismalarda oldugu gibi Türkiye’de de bu duruma sik sik rastlanmaktadir. Türkiye’de, bazi hakemlerin, artistik puanlamayi silah gibi kullandigi yarismalar çok olmustur ve anlasildigi kadariyla bu durum daha uzun süre devam edecek.
Yarismalara katilacak sporcular, kisa ve uzun programlari için ayri müzik seçerler. Yarisma müzikleri enstrümantal olmalidir. Sporcularin yapmalari gereken atlama (jump) ve dönme (spin) hareketleri, müzige uygun olarak hazirlanmis belirli bir koregrafiye göre sunulur. Kisa Programin süresi, ortalama 2 dakika 40 saniye, Uzun Programinki de, 3 dakikadan 4 dakika 30 saniyeye kadar degisebilir. Erkek patencilerin programlari, bayan patencilerindekinden daha uzundur. Örnek vermek gerekirse, Büyükler (senior) kategorisinde bayanlar 4 dakikalik, erkekler de 4 dakika 30 saniyelik bir program sunarlar.
Yarismalarda, müzik seçimi kadar giyilen kostümler de önemlidir. Seçilen müzik ve onun üzerine yapilan koregrafi, yarismacinin yasina, yeteneklerine, kayis stiline uygun olmalidir. Müzikle uyumlu olmayan bir koregrafi, patencinin yeteneklerinin üzerinde olan bir müzik seçimi ya da uygun olmayan, göze hos gelmeyen kostüm seçimi, hakemlerin hata puani vermesine yol açabilir.
Günümüzde antrenman teknikleri öylesine ilerlemistir ki, bir patenci için 15 yasinda Avrupa ya da Dünya Sampiyonu olmak artik hayal olmaktan çikmis ve gerçek haline gelmistir. Örnek vermek gerekirse, Amerikali patenci Tara Lipinski 1997’de 14 yasindayken Dünya Sampiyonu, 1998’de 15 yasindayken de Olimpiyat Sampiyonu olmustur….
Artistik Patinaj, Artistik Buz Pateni veya Figür Pateni, müzik, dans ve sporu bünyesinde birlestirir. Bu unsurlarin bir arada olmasi nedeniyle son derece estetik ve rafine bir spor dali olarak kabul edilir. Figür Pateni özellikle son 30 yilda teknik ve artistik planda büyük bir ilerleme gösterdigi için günümüzde bütün dünyada televizyon naklen yayinlari açisindan en çok ilgi çeken spor dali olmustur. Buz Pateni, olimpik ölçü olarak kabul edilen 30 x 60 metrelik buz pistinde yapilir.
Türkiye’nin olimpik ölçülerdeki ilk buz pisti, Ankara’da 1987 yilinda açilan ve kisaca Bel-Pa olarak bilinen Büyüksehir Belediyesi’nin Buz Pateni Sarayi’dir. Izmit’te 1999′da hizmete giren ve Büyüksehir Belediyesi tarafindan yaptirilan Buz Pateni Pisti de, ülkemizin ikinci olimpik buz tesisidir.
Istanbul ve Izmir’de olimpik ölçülere uyan buz pisti henüz yoktur. Istanbul’da patenciler, Galleria alisveris merkezinde bulunan küçük bir buz pistinde, Izmir ve Antalya’daki patenciler de, ayni sekilde, kurallara uygun olmayan küçük pistlerde çalismaktadirlar. Türkiye Buz Sporlari Federasyonu 1991′de kuruldu. Daha önceleri baska Federasyonlarin bünyesinde faaliyetleri yürütülen Artistik Buz Pateni ancak o tarihten sonra bagimsiz bir Federasyon çatisi altinda örgütlenmis oldu.Artistik Buz Pateni yapan sporcularin giydikleri patenler, Buz Hokeyi ve Sürat Pateni sporcularinin giydikleri patenlerden farklidir. Figür patencilerinin patenlerinin altindaki çeliklerin ucunda, frenlemeyi ya da siçramayi saglayan alti adet tirtil vardir.
Artistik Buz Pateni’nin ögrenilmesi, disiplinli ve uzun süreli çalismayi gerektirir. Hemen hemen her gün antrenman yapilmasina ve iyi bir patenci olmak isteyen sporcu adaylarinin bikmadan, yilmadan çalismasina ihtiyaç vardir. Buz patencilerinin teknik beceri kazanmak için iyi bir antrenöre oldugu kadar artistik yanlarini gelistirmek için iyi bir de koregrafa ihtiyaçlari vardir. Uluslararasi yarismalarin özellikle son 20-30 yilda televizyondan naklen yayinlanmalari, bu spor dalinin halk arasinda yayginlasmasina önemli ölçüde katkida bulunmustur.